• Oznam ŠJ

          • Platba stravného na školský rok 2021/2022:

            1. - 4. ročník ..... 1,15 eur/obed .... 23 eur/mesiac

            5. - 9. ročník ..... 1,23 eur/obec ....24,60 eur/mesiac

            Treba ju uhradiť do 15-teho mesiac vopred na potravinový účet ZŠ Sobotište:

            IBAN:  SK02 5600 0000 0092 0974 1003

            Prihlášky na stravovanie rozdá vedúca školskej jedálne žiakom, prípadne rodičom na začiatku šk. roka (2.9.).

            Odhlásiť/prihlásiť na stravu je možné najneskôr deň vopred do 1400 hod. na čísle: 034/6282113.

            Vedúca ŠJ

          • Ministerstvo školstva predstavilo pravidlá fungovania škôl od septembra 2021

          • Ministerstvo školstva predstavilo pred začiatkom školského roka pravidlá fungovania škôl v novom školskom roku. Po novom nebude ministerstvo zatvárať školy plošne, na nástup do školy sa nevyžaduje test a pri pozitívnom prípade sa postupuje podľa pravidiel Úradu verejného zdravotníctva.

            Keďže test nebude podmienkou na nástup do školy, no pre tých žiakov, ktorých rodičia prejavia záujem, budú poskytnuté prostredníctvom štátnych hmotných rezerv antigénové testy na dobrovoľné samotestovanie doma.

            Škola má možnosť zabezpečiť AG samotesty s krátkymi tyčinkami pre žiaka určené na domáce použitie v počte 25ks/žiak, preto prosíme o vyjadrenie záujmu v hlasovacej akcii zverejnenej na Edupage (Tí rodičia, ktorí nemajú vytvorené rodičovské konto, mailom na sobotiste@post.sk). Ďakujem

            Pri prvom nástupe do školy a po každom prerušení dochádzky do školy, ktoré trvá 3 a viac po sebe nasledujúcich dní rodič predloží škole „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“ žiaka (nájdete na - https://www.minedu.sk/skolsky-semafor/)

            Rodičia môžu aj v tom školskom roku ospravedlniť žiaka na maximálne 5 po sebe idúcich vyučovacích dní. Nárok na OČR vtedy rodičom nevzniká. Ministerstvo školstva však upozorňuje, že ak bude rodič alebo plnoletý žiak zneužívať, žiakovi môže hroziť komisionálne preskúšanie a škola môže na túto skutočnosť upozorniť úrad práce, sociálnych vecí a rodiny.

          • Dodatok k poskytovaniu dotácií k strave ...

          • Dovoľujeme si Vás informovať, že MPSVR SR po komunikácii s MF SR požiadalo, aby zákonní zástupcovia detí, ktorí majú nárok na zvýšený daňový bonus na dieťa, ktoré dovŕšilo 6 rokov veku a nedovŕšilo 15 rokov veku, boli informovaní, že v prípade ak sa na dieťa poskytuje dotácia na stravu, daňovník nemá nárok ani na základný daňový bonus.

            Uvedené vyplynulo zo spoločnej komunikácie zástupcov MPSVR SR s MF SR, ktoré nepripúšťa použitie iného výkladu zákona o dani z príjmov. A preto, ak si rodičia plánujú uplatniť daňový bonus, o ktorý sa znižuje daň, nemali by vo vlastnom záujme požiadať o poskytnutie dotácie na stravu. Vzhľadom na uvedené je odporúčané rodičom zvážiť, či si vyberú možnosť poskytnutia dotácie na stravu namiesto uplatnenia si zvýšeného daňového bonusu.

          • Poskytovanie dotácií na stravu v novom školskom roku 2021/2022

          • Od nového školského roku 2021/2022 prinášajú právne úpravy nasledovné zmeny v poskytovaní dotácií na stravu:

            • ukončenie plošného poskytovania dotácií na stravu v ZŠ a poslednom ročníku MŠ a doplnenie novej skupiny detí, ktoré majú nárok na poskytnutie dotácie. Novou skupinou detí, na ktoré bude možné poskytnúť dotáciu na stravu sú deti, ktoré žijú v domácnosti, ktorej členovia si neuplatnili, alebo nemohli uplatniť nárok na zvýšený daňový bonus (napr. poberatelia dôchodkov, osoby bez zdaniteľného príjmu).
            • V nadväznosti na uvedené dochádza k zmene okruhu oprávnených detí dotácia sa poskytuje:
              • v zmysle § 4 ods. 3 písm. a) zákona o dotáciách na každé dieťa, ktoré navštevuje MŠ alebo ZŠ a v  MŠ alebo v ZŠ je najmenej 50 % detí z domácností, ktorým sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi,
              • v zmysle § 4 ods. 3 písm. b) zákona o dotáciách na dieťa, ktoré navštevuje MŠ alebo ZŠ a žije v domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi (ďalej len „dieťa v HN“) alebo ktorej príjem je najviac vo výške životného minima (ďalej len „dieťa v ŽM“)
              • v zmysle § 4 ods. 3 písm. c) zákona o dotáciách na dieťa, ktoré navštevuje posledný ročník MŠ alebo ZŠ a žije v domácnosti, v ktorej si ani jeden člen domácnosti neuplatnil na toto dieťa nárok na sumu daňového zvýhodnenia (zvýšený daňový bonus - 1,7 násobok sumy daňového bonusu) na vyživované dieťa, ktoré dovŕšilo šesť rokov veku a nedovŕšilo 15 rokov veku, žijúce s ním v domácnosti podľa osobitného predpisu* (ďalej len „deti bez daňového bonusu), táto skutočnosť sa žiadateľovi podľa § 4 ods. 4 preukazuje čestným vyhlásením. 

            Žiadosť o dotáciu predkladá obec, avšak na základe potvrdení alebo čestného vyhlásenia rodičov.

            Dôležité je, aby rodičia doručili doklady včas, t.j. v termíne do 9.8.2021, inak im nebude od 1.9.2021 poskytnutá dotácia na stravu.

            Bližšie info nájdete na stránke obce:

            https://www.sobotiste.sk/oznamy/poskytovanie-dotacii-na-stravu-v-novom-skolskom-roku-2021-2022-v-ms-zs/

            Ďalšie informácie k poskytovaniu dotácií na stravu v novom školskom roku 2021/2022 si môžete pozrieť: www.upsvr.gov.sk/socialne-veci-a-rodina/dotacie-pre-deti/poskytovanie-dotacii-na-stravu-v-novom-skolskom-roku-2021-2022.html?page_id=1102173

          • Koniec školského roka 2020/2021

          • Dňa 30.6.2021 sme sa na školskom dvore slávnostne rozlúčili so školským rokom 2020/2021. Zavítal medzi nás pán starosta, Mgr. Dušan Horňák, ktorý odovzdal ocenenia žiakom úspešne reprezentujúcich našu školu.

            Vedenie základnej školy ďakuje pedagogickým i nepedagogickým zamestnancom za prácu počas náročného školského roka 2020/21.

            Zamestnancom, študentom i rodičom školy želáme príjemné prežitie prázdnin v zdraví, radosti a pohode.

          • Zatmenie Slnka ...

          • Vo štvrtok 10.6.2021 sme sa stali svedkami prírodného úkazu - zatmenia Slnka. U nás síce iba čiastočného - bolo zakrytých len päť percent slnečného povrchu. Celé zatmenie, ktoré bolo prstencové, ste mohli sledovať len na severe Kanady, v Grónsku a na Sibíri. 

            Vzhľadom na to, že v areáli našej školy sa nachádza hvezdáreň, využili sme príležitosť zmeniť klasické vyučovanie na zážitkové. 

            Už o 12:00 sa žiaci s pani učiteľkami a učiteľmi našej školy začali zhromažďovať pred hvezdárňou, aby si mohli pozrieť slniečko cez ďalekohľad so špeciálnym filtrom. Takisto mohli sledovať začiatok aj koniec zatmenia cez špeciálne okuliare, tmavé sklíčka alebo živé premietnutie na obrazovku monitoru. To všetko preto, aby nedošlo k poškodeniu zraku. 

            Zatmením Slnka nás sprevádzali dobrovoľníci z hvezdárne - Marek Baňárek, ktorý je naším žiakom, Janka Švrčková - absolventka našej školy a Martina Sabová. 

            Veríme, že sa zážitkové vyučovanie žiakom páčilo a budeme si ho môcť zopakovať aj pri iných úkazoch. 

          • DETSKÁ UNIVERZITA KOMENSKÉHO (DUK)

          • Pre deti vo veku od 9 - 14 rokov je určená letná vzdelávacia aktivita DETSKÁ UNIVERZITA KOMENSKÉHO (DUK). Tento rok sa bude konať už jej 19-ty ročník. Ak si deti zvolia online formu DUK, štúdium je bezplatné. Partnerom a poskytovateľom DUK Online je IT spoločnosť DATALAN. 

            Kedy sa DUK Online koná? 7. júl - 25. august 2021 - každú stredu formou online prednášky (od štvrtka je potom pre deti sprístupnený online test z naučeného, ktorý treba vyplniť). 

            Čo deti čaká?     

            * 8 prednášok s vysokoškolskými profesormi,     

            * inšpiratívne workshopy,   

            * stovky nových spolužiakov a kamarátov,     

            * kopec zábavy a nových vedomostí pokojne aj z pláže či záhrady starej mamy.

            Ak Vás letná univerzita oslovila a myslíte si, že by bola zaujímavá aj pre Vaše deti, môžete ich prihlásiť na:

            https://www.duk.sk/sk/online-studium

             

          • Potvrdenie o bezinfekčnosti

          • Nakoľko sa naša škola nachádza v zelenej fáze školského COVID semaforu, zákonný zástupca predkladá po každom prerušení dochádzky žiaka do základnej školy v trvaní 3 a viac po sebe nasledujúce dni (vrátane víkendov a sviatkov) písomné vyhlásenie zákonného zástupcu o bezinfekčnosti (Príloha č. 4). Pri prerušení viac ako 5 pracovných dní (víkendy a sviatky sa nezapočítavajú) z dôvodu akéhokoľvek ochorenia predkladá „Potvrdenie o chorobe“ vydané všeobecným lekárom pre deti a dorast. Počet podaných Vyhlásení o bezinfekčnosti a Potvrdení o chorobe nie je limitovaný.

          • Čo vieš o hviezdach?

          • Celoslovenské finále vedomostnej súťaže "Čo vieš o hviezdach?" sa uskutočnilo  6. mája 2021 online formou. V prvej kategórii súťažilo celkom 86 žiakov z celého Slovenska, našu školu reprezentovali Samko Štefeček (28. miesto), Miška Ivanová (37. miesto) a Tobiáš Šrámek (61. miesto). V druhej kategórii súťažil Marek Baňárek, ktorý sa umiestnil na 9. mieste z celkového počtu 75 súťažiacich. 

            Všetci boli úspešní riešitelia. GRATULUJEME a ĎAKUJEME za úspešnú reprezentáciu školy.

          • Čo vieš o hviezdach?

          • Gratulujeme našim žiakom k výbornému umiestneniu, ktorí sa zúčastnili krajského kola súťaže Čo vieš o hviezdach online formou!

            1. kategória: 1. Samuel Štefeček 

                                 3. Michaela Ivanová  

                                 8. Tobiáš Šrámek - úspešný riešiteľ 

            2. kategória: 2. Marek Baňárek 

            Samko a Miška z 1. kategórie a Marek z 2. kategórie si týmto umiestnením zabezpečili postup do celoslovenského kola.

          • POZOR - zmena tlačiva o bezinfekčnosti!

          • Podmienkou vstupu všetkých žiakov do školy od 17.5.2021 je naďalej predloženie Čestného vyhlásenia o bezinfekčnosti, ktoré môžete potvrdiť cez rodičovské konto v Edupage do nedele večera alebo papierovou formou, ktorú odovzdajú žiaci v pondelok ráno pri vstupe do školy:  https://www.minedu.sk/zakladne-skoly-a-skolske-zariadenia-aktualizovane-13-5-2021/príloha 4

          • Pokračujeme v prezenčnom vzdelávaní

          • Naďalej platia tie isté pravidlá pre vstup žiakov do vnútorných priestorov školy. Podmienkou vstupu všetkých žiakov je predloženie Čestného vyhlásenia o bezinfekčnosti, ktoré môžete potvrdiť cez rodičovské konto v Edupage: https://help.edupage.org/?lang_id=2&p=u38/u178/u1995  alebo papierovou formou: https://www.minedu.sk/navrat-do-skol-2021-s-ucinnostou-od-26-4-2021/, príloha 8.

            Prosíme rodičov o potvrdenie cez rodičovské konto Edupage do nedele večera.

            Ďakujeme za pochopenie.

          • Nástup 5., 6. a 7. ročníka do školy

          • Vážení rodičia, milí žiaci!

            Na základe súčasnej epidemiologickej situácie sa od 3. mája 2021 obnovuje prezenčné vyučovanie aj pre žiakov 5., 6. a 7. ročníka. 

            Žiaci nepotrebujú do škôl a školských zariadení test na COVID-19. Zmenu priniesla vyhláška č. 197 Úradu verejného zdravotníctva SR.

            Od 3. mája, t.j. pondelok sa bude vyučovať vo všetkých ročníkoch podľa pôvodného rozvrhu, ktorý pripomenú triedni učitelia.

            Podmienkou vstupu všetkých žiakov do školy je predloženie Čestné vyhlásenie o bezinfekčnosti, ktoré môžete potvrdiť cez rodičovské konto v Edupage: https://help.edupage.org/?lang_id=2&p=u38/u178/u1995  alebo papierovou formou: https://www.minedu.sk/navrat-do-skol-2021-s-ucinnostou-od-26-4-2021/, príloha 8a)

          • Oznam

          • Vzhľadom na to, že okres Senica sa nachádza v III. stupni varovania (bordová farba) podľa školského covid automatu, od 26. apríla 2021 do 30. apríla 2021 pokračujú žiaci vo výučbe ako doteraz:

            I. stupeň (1. - 4. ročník) - prezenčné vyučovanie

            II. stupeň (8. a 9. ročník) - prezenčné vyučovanie

            II. stupeň (5., 6., 7. ročník) - dištančné vyučovanie

            Viac info nájdete na: https://www.minedu.sk/26973-sk/mapa-covid-skolsky-automat/

             

          • Okresné kolo Matematickej olympiády a Pytagoriády

          • V stredu 31.3. sa konalo online okresné kolo Matematickej olympiády pre žiakov 6. - 8. ročníka. 

            Našu ZŠ reprezentovala žiačka ôsmeho ročníka Petra Čobrdová, ktorá získala 11 bodov a stala sa jedinou úspešnou riešiteľkou okresného kola vo svojej kategórii.

            Okrem Matematickej olympiády sa tento mesiac ešte uskutočnilo 13.4. a 14.4. okresné kolo Pytagoriády. Do okresného kola postúpili úspešní riešitelia školského kola v jednotlivých kategóriách:

            P3 - Jakub Klačan

            P4 - Radoslav Jankových a Tobiáš Šrámek

            P5 - Laura Šrámková, Mojmír Šrámek a Marek Kružík

            P6 - Tereza Krajčová, Aneta Pekárová a Dominik Zajac

            P7 - Jakub Richta

            V okresnom kole Pytagoriády boli úspešní žiaci 4. ročníka - Radko (19 bodov, 13. miesto) a Tobiáš (17 bodov, 19. miesto).

            Úspešným riešiteľom GRATULUJEME a ĎAKUJEME za účasť ostatným, ktorí sa pripravovali na školské i okresné kolo. 

             

          • 22. apríl - Deň Zeme

          • Milí žiaci, rodičia, pri príležitosti Dňa Zeme sa zapojte do víkendovej výzvy Sobotište bez odpadkov a vyčistime si svoje okolie. Síce sa nemôžme stretávať vo veľkom, ale ako rodiny v rámci vychádzky môžeme spraviť veľa pre našu prírodu.

            Vrecia aj rukavice si môžete vyzdvihnúť u p. Štefečkovej od štvrtka poobedia.

            O vývoz plných vriec sa postará obec Sobotište.

          • Obnovenie prezenčnej výučby v 8. a 9. ročníku od 19.4.2021

          • Na základe rozhodnutia MŠVVaŠ SR č. 2021/12811:1-A1810 zo dňa 12.04.2021 s účinnosťou od 19.04.2021 vám oznamujeme, že bude obnovená prezenčná výučba pre žiakov 8. a 9. ročníka ZŠ.

            Podmienkou nástupu na prezenčnú formu vzdelávania je, na základe vyhlášky ÚVZ č. 132/2021 a uznesenia vlády Slovenskej republiky č. 160/2021, negatívny test žiaka aj jeho zákonného zástupcu (platnosť testu je 7 dní bez ohľadu na zaradenie okresu podľa COVID AUTOMATU), alebo  potvrdenie o výnimke (po prekonaní ochorenia COVID alebo očkovanie) k nahliadnutiu.

            Pri nástupe do ZŠ je potrebné odovzdať vyplnené a podpísané čestné vyhlásenie zákonného zástupcu, ktoré nájdete na linku:  https://www.minedu.sk/navrat-do-skol-2021-aktualizovany-k-1-2-2021/ , príloha 8a)

            Žiaci sú automaticky prihlásení na stravovanie. Iba v prípade nezáujmu, neúčasti na vyučovaní treba žiaka odhlásiť z obedov na tel. čísle 034 62 82 113.

          • Návrat detí do školy

          • Na základe zlepšujúcej sa epidemiologickej situácie sa predpokladá, že po veľkonočných prázdninách  nastane zmena, a s veľkou pravdepodobnosťou sa začneme riadiť nie celoslovenským, ale regionálnym covid automatom. Tým by sa otvorila možnosť plnohodnotného obnovenia prezenčného vyučovania na 2. stupni v základných školách, a to nasledovne:  ak bude okres v III. stupni varovania, obnoví sa vyučovanie v  9. ročníku základných škôl v prípade II. stupňa varovania v okrese by mohlo dôjsť k otvoreniu celého 2. stupňa základných škôl prezenčnou formou vzdelávania.

            Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR má mimoriadny záujem udržať prostredie škôl bezpečné, a preto nám ponúklo možnosť pravidelného PCR testovania kloktacími testami pre žiakov 2.stupňa základných škôl.

            V súvislosti s tým sme mali povinnosť zistiť predbežný záujem medzi zákonnými zástupcami o túto formu testovania cez školskú stránku Edupage hlasovaním zákonných zástupcov žiakov 2. stupňa ZŠ.

            Nakoľko iba 39% (30) zákonných zástupcov súhlasilo s podmienkami testovania kloktacími testami, prišlo k dohode so zriaďovateľom, že sa žiaci našej školy nebudú testovať kloktacími testami, ale pred nástupom do školy sa zúčastnia antigénového testovania v obci.

            Bližšie info zverejníme po veľkonočných prázdninách. Prosíme, sledujte pozorne stránku školy.

            Ďakujeme za pochopenie